Yumurtalık Kanseri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey


Yumurtalık kanseri yumurtalıklarda oluşan bir kanser olup, uterusun iki yanında yer alan iki küçük badem şekilli organdır. Hücreler bölündüğünde ve anormal ve düzensiz bir şekilde çoğaldığında gerçekleşir. Çoğu yumurtalık kanseri,...

.


YoutubeVideo Sonuçları


Yumurtalık kanseri yumurtalıklarda oluşan bir kanser olup, uterusun iki yanında yer alan iki küçük badem şekilli organdır. Hücreler bölündüğünde ve anormal ve düzensiz bir şekilde çoğaldığında gerçekleşir. Çoğu yumurtalık kanseri, yumurtalığın dış tabakasında başlar. Yumurtalık kanseri tüm dünyada kadınlarda en sık görülen 5. kanser  türüdür .

Yumurtalık kanserinin erken belirtileri nelerdir?

Erken evrelerde, yumurtalık kanserinin semptomlarını belirlemek zor olabilir, çünkü premenstrüel sendrom, idrar yolu enfeksiyonu, irritabl bağırsak sendromu veya diğer geçici mesane ile ilgili problem gibi diğer durumların semptomlarına benzemektedir.

Yumurtalık kanserinin erken teşhisi

Bununla birlikte, diğer hastalıklardan farklı olarak, yumurtalık kanseri belirtileri yavaş yavaş kötüleşir. Kalıcı ve kötüleşen bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen Jinekolog veya en hastaneye görünün.

Yumurtalık kanserinin belirtileri nelerdir?

  • Alt karın bölgesinde ağrı.
  • Pelvik bölgede ağrı.
  • Sırt ağrısı.
  • Şişmiş karın.
  • Daha sık idrara çıkma.
  • Şişkinlik.
  • Kabızlık.
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı.
  • Özellikle menopozdan sonra vajinal kanama.
  • Kasıtsız ve ani kilo kaybı.
Erken belirtilerin üç haftadan uzun sürmesi durumunda, hemen sağlık uzmanınıza danışın.

Gebelik oluşmamışsa yumurtalık kanseri belirtisi olabilir mi?

Gebelik oluşmamışsa genellikle endişe nedeni değildir. Genellikle gebeliğe, uygunsuz yaşam tarzına, strese veya hormonal dengesizliğe işaret ederler. 28 günlük bir döngü atlandığında bir süre kaçırılır. Bu döngünün uzunluğunun bazı kadınlarda değişebileceğini unutmayın. Düzensiz veya  Gebelik oluşmamışsa  yumurtalık kanserinin en sık görülen belirtileri değildir, ancak yumurtalık kanseri olma riskinizi artırabilir. Eğer mücadele ediyorsanız veya düzensiz veya cevapsız dönemler geçmişse doktorunuza başvurun.

Yumurtalık kanseri için yüksek risk altında olanlar kimlerdir?

Tüm kadınlar yumurtalık kanseri için risk altındadır ve bu hastalığın yaşamı boyunca bu hastalığa yakalanan 75 hastadan biri olabilir. Bununla birlikte, hastalığın gelişme olasılığı daha da artar -
  • 40 yaşın üstünden geçtiniz.  Ovaryan kanseri nadiren 40 yaşın altındaki kadınlarda görülür.
  • Menopozunuzu geçirdiniz-  Çoğu yumurtalık kanserinin menopozdan sonra geliştiği gözlenir.
  • Ailenizde kanser veya  yumurtalık kanseri geçmişiniz var. Eğer aile öyküsü veya yumurtalık kanseri öykünüz varsa, hastalığın gelişme riskini daha yüksek tutuyorsunuz. Kanser mutasyonları kalıtılabilir ve nesillere aktarılabilir.
  • Daha önce meme kanseri teşhisi konuldu-  Kişisel meme kanseri öyküsü olması sizi yüksek oranda yumurtalık kanseri riski taşıyor.
  • Aşırı kiloluysanız ve VKİ 30 veya aşırı  obez kadınlarda yumurtalık kanseri gelişme riski daha yüksektir.

Yumurtalık kanseri ile ne kadar yaşamak zorundasınız?

Hastalık ne kadar erken tespit edilirse, hayatta kalma şansı o kadar iyi olur. Aşama 1'de teşhis edilirse, hayatta kalma şansı% 90 kadar yüksektir. Daha sonraki aşamalarda tespit edilirse, bu oran % 46 - 50'ye düşebilir. Yumurtalık kanseri türü, bir kişinin tedavisini, semptomlarını ve hayatta kalma olasılığını şekillendirir. Kanser yumurtalık dışına yayılırsa, hayatta kalma şansı % 17 kadar düşük olur.

Yumurtalık kanserini ne önler?

Bunu önleyemezsiniz, ancak yumurtalık kanseri gelişme riskinizi azaltabileceğiniz çeşitli yollar vardır. Onlardan bazıları -
  • Sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak.
  • Sigara ve içkiden uzak durmak.
  • Normal VKİ'de ağırlığın korunması.
Bazı araştırmacılar ayrıca doğum kontrol hapları alan kadınların yumurtalık kanseri gelişme riskinin daha düşük olduğunu ileri sürmektedir. Bununla birlikte, doğum kontrol haplarının tüketiminin, yalnızca sağlık hizmeti sağlayıcınızın gözetimi altında geçerli tıbbi nedenlerden dolayı yapılması gerektiğine dikkat edilmelidir.

Yumurtalık kanserinin tedavisi var mı?

Erken bir aşamada teşhis edilirse, yumurtalık kanseri tamamen iyileşebilir. Erken dönemlerde, cerrahi gereken tek tedavidir ve sağkalım oranları yüksektir. Bununla birlikte, daha gelişmiş veya terminal bir aşamada teşhis edilen kadınların, tamamen iyileşme olasılığı nispeten düşüktür. Daha ileri aşamalarda cerrahi ve kemoterapi kombinasyonu kullanılır.

Yumurtalık Kanserinin Aşamaları Nelerdir?

Yumurtalık kanserinin aşamaları genel kanser yayılımına işaret etmektedir. Yumurtalık kanserinin 4 aşaması -

Yumurtalık kanserinin aşamaları 1. Aşama

Bu aşamada, kanser hücreleri sadece bir veya her iki yumurtalığı etkiler. Hayatta kalma şansı bu aşamada en yüksektir.

Yumurtalık kanserinin aşamaları 2. Aşama

Kanser şimdi yumurtalıkların ötesine yayılmaya başlıyor. Pelvus, uterus, fallop tüpleri, mesane veya rektum gibi diğer organlar risk altındadır.

Yumurtalık kanserinin aşamaları 3. Aşama

Kanser şimdi karın arkasındaki karın veya lenf düğümlerinin astarını etkiler.

Yumurtalık kanserinin aşamaları  4. Aşama

Kanser artık daha fazla yayılıyor. Şimdi etkilenebilecek alanlar arasında karaciğer, dalak ve akciğerin etrafındaki sıvı bulunmaktadır.

Yumurtalık Kanseri Son aşama da Ne Kadar Kötüleşiyor?

Evre 4 yumurtalık kanserinin terminal aşamasıdır. Evre 4 yumurtalık kanseri teşhisi konan kadınların çoğunun 5 yıllık bir sağkalım oranına sahip olduğu bulunmuştur. Evre 4 yumurtalık kanseri tedavisi, tümörün mümkün olduğu kadar uzaklaştırıldığı cerrahiden oluşur. Kemoterapi, kanser hücrelerinin yayılmasının durdurulduğundan ve kanserli hücrelerin bir kısmının tahrip edilmesinden emin olmak için aynı anda verilir.

Yumurtalık Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Yumurtalık kanserine işaret eden belirtiler ve semptomlar yaşıyorsanız doktorunuzla görüşmeniz çok önemlidir. Doktorunuz, yaşadığınız semptomlarla ilgili sorular soracaktır. Aile öykünüzü alacaktır ve rahim ya da yumurtalıklarda görülen herhangi bir anormalliği tespit etmek için bir pelvik muayene yapacaktır. Bunun dışında, yumurtalık kanserini tanımlamak için aşağıdaki testler yapılabilir -
  • Kan testi
  • Karın sıvı aspirasyonu
  • Ultrason, CT taraması veya MRI gibi görüntüleme testleri
  • CA - 125 gibi kanser belirteçleri
  • Laparoskopi
  • kolonoskopi
  • Biyopsi
Son testler, test sonuçlarına baktıktan sonra doktorunuz tarafından yapılacaktır. Kanser tespit edilirse, tedaviniz kanserin evresine göre şekillenecektir.

Yumurtalık Kanseri için hangi tedaviler mevcuttur?

Yumurtalık kanseri için mevcut tedaviler ameliyat, kemoterapi, radyasyon terapisi, hormon tedavisi veya hedefe yönelik tedavidir. Tedavi süresi ve tipi yumurtalık kanseri tipine göre değişebilir. Kanseri tedavi etmek için birden fazla tedavi kullanılır. Kurs ve tedavi şekli birçok faktöre bağlıdır. Hastanın genel sağlığı kadar evre ve derece de dikkate alınır.

Yumurtalık kanserinin başarılı tedavisi mümkün müdür?

Yumurtalık kanserinin başarılı tedavisi mümkündür. Bununla birlikte, büyük ölçüde kanserin teşhis edildiği aşamaya bağlıdır. Teşhisin mümkün olduğunca erken yapıldığından emin olmak için sağlık durumunuzu ve semptom şiddetini gözlemlemek önemlidir. Durumunuza doktorunuzla açık olun ve tedavinizle ilgili sorular sorun. İlaçlarınızın kaydını tutun ve doktorun önerdiği her şeyi takip ettiğinizden emin olun. Jinekoloğunuzla görüşün ve zaman zaman yapılan bir muayenede bulunun, böylece eğer varsa, yumurtalık kanseri erken tespit edilir. Bu yazıyı okuduğunuz için teşekkürler. Bu konuyla ilgili benzer deneyimlerinizi ve bakış açınızı, aşağıdaki yorumlar bölümünde paylaşmanızı öneririz.

YoutubeVideo Sonuçları


Tv Yayın Akışı - Atv - Star Tv - Showtv - Fox Tv - TV8 - Trt 1 - Tv100 - Cnn Türk - Habertürk - Halk Tv - Ülke Tv - Ntv - Tvnet - Trt Çocuk - Yaban Tv - Beinsport- Fb Tv - Gs Tv - A2 Tv - Anews - 360 Tv - Cartoon Network - Trt Spor Yıldız - Trt Kurdi Tv - Tele 1 Tv