Akromegali Hastalığı Nedir? Teşhisi ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


akromegali Akromegali, vücudun çok fazla büyüme hormonu ürettiği ve vücut dokularının ve kemiklerinin daha hızlı büyümesine neden olan nadir bir durumdur.Zamanla, bu anormal derecede geniş el ve ayaklara ve çok çeşitli başka semptomlara...

.


YoutubeVideo Sonuçları


akromegali

Akromegali, vücudun çok fazla büyüme hormonu ürettiği ve vücut dokularının ve kemiklerinin daha hızlı büyümesine neden olan nadir bir durumdur.Zamanla, bu anormal derecede geniş el ve ayaklara ve çok çeşitli başka semptomlara yol açar. Akromegali genellikle 30 ila 50 yaş arası yetişkinlerde teşhis edilir, ancak her yaştan insanı etkileyebilir. Ergenlikten önce geliştiğinde, "devasa" olarak bilinir.

Akromegali belirtileri

Akromegali, zaman içinde çok yavaş gelişme eğiliminde olan çok çeşitli semptomlara neden olabilir. Erken belirtiler şunlardır:
  • şişmiş eller ve ayaklar - yüzük veya ayakkabı boyutunuzda bir değişiklik olduğunu fark edebilirsiniz.
  • yorgunluk ve uyumakta zorluk, bazen de uyku apnesi
  • kaşınız, alt çeneniz ve burnunuz büyüdükçe veya dişleriniz daha geniş aralıklı hale geldiğinde, yüz özelliklerinde kademeli değişiklikler
  • Sıkıştırılmış bir sinirin ( karpal tünel sendromu ) neden olduğu uyuşukluk ve el güçsüzlüğü
Çocuklar ve gençler anormal derecede uzun olacaklar. Zaman geçtikçe, yaygın belirtiler şunlardır:
  • anormal derecede büyük eller ve ayaklar
  • geniş, belirgin yüz özellikleri (burun ve dudak gibi) ve genişletilmiş bir dil
  • cilt değişiklikleri - kalın, kaba, yağlı ciltler; cilt etiketleri ; ya da çok terleme
  • genişlemiş sinüsler ve ses telleri sonucu sesin derinleşmesi
  • eklem ağrısı
  • yorgunluk ve halsizlik
  • baş ağrısı
  • bulanık veya azaltılmış görüş
  • cinsel dürtü kaybı
  • anormal dönemler (kadınlarda) ve ereksiyon problemleri(erkeklerde)
Belirtiler yaşlandıkça genellikle daha belirgin hale gelir. Akromegali olduğunu düşünüyorsanız hemen doktorunuza görünün. Akromegali genellikle başarılı bir şekilde tedavi edilebilir, ancak erken tanı ve tedavi, semptomların kötüleşmesini önlemek ve komplikasyon riskini azaltmak için önemlidir.

Akromegali riskleri

Eğer tedavi alamazsanız, gelişme riski olabilir:
  • 2 tip diyabet
  • yüksek tansiyon ( hipertansiyon )
  • kalp hastalığı
  • kalp kası hastalığı ( kardiyomiyopati )
  • artrit
  • Bağırsakta bırakıldığında potansiyel olarak bağırsak kanserine dönüşebilen bağırsak polipleri
Bağırsak polipleri riski nedeniyle, akromegali tanısı alan herkese kolonoskopi önerilebilir ve düzenli kolonoskopi taraması gerekebilir.

Akromegali nedenleri

Akromegali, hipofiz bezinizin (beynin hemen altındaki bezelye büyüklüğündeki bir bez) çok fazla büyüme hormonu üretmesi nedeniyle oluşur. Bu genellikle adenoma denilen hipofiz bezindeki kanserli olmayan bir tümörden kaynaklanır . Akromegali semptomlarının çoğu, büyüme hormonunun kendisinin fazlalığına bağlıdır, ancak bazıları yakındaki dokulara baskı yapan tümörden gelir. Örneğin, bir tümör yakındaki sinirlere bastırırsa baş ağrısı ve görme problemleri yaşayabilirsiniz. Akromegali bazen ailelerde geçer, ancak çoğu zaman kalıtsal değildir. Adenomlar genellikle kendiliğinden hipofiz bezinin bir hücresindeki genetik değişim nedeniyle gelişir. Bu değişiklik etkilenen hücrelerin kontrolsüz büyümesine ve tümörün oluşmasına neden olur. Nadir durumlarda akromegali, akciğerler, pankreas veya beynin başka bir kısmı gibi, vücudun başka bir bölgesindeki bir tümörden kaynaklanır. Bazı genetik koşullarla da bağlantılı olabilir.

Akromegali tedavisi

Akromegali için önerilen tedavi şekli, sahip olduğunuz semptomlara bağlıdır. Genellikle amaç şudur:
  • büyüme hormonu üretimini normal seviyelere düşürmek
  • bir tümörün etrafındaki dokular üzerine koyabileceği basıncı hafifletmek
  • Hormon eksikliklerini tedavi etmek
  • belirtilerinizi iyileştirin
Akromegali hastalarının çoğunda cerrahi olarak çıkarılması gereken hipofiz tümörleri bulunur. Bazen ameliyattan sonra veya ameliyat yerine ilaç veya radyoterapiye gerek duyulabilir.

cerrahlık

Cerrahi çoğu insanda etkilidir ve akromegaliyi tamamen tedavi edebilir. Ancak bazen, tümör tamamen çıkarılamayacak kadar büyüktür ve başka bir ameliyat veya ilaç tedavisi veya radyoterapi ile daha fazla tedaviye ihtiyacınız olabilir. Genel anestezi altında , cerrah, hipofiz bezine erişmek için burnunuzun içinde veya üst dudağınızın arkasında küçük bir kesim yapar. Bir ucunda endoskop adı verilen ışıklı ve video kameralı uzun, ince, esnek bir tüp açıklığa beslenir, böylece doktorunuz tümörü görebilir. Cerrahi aletler aynı açıklıktan geçirilir ve tümörü çıkarmak için kullanılır. Tümörü çıkarmak, büyüme hormonu seviyelerinizi anında düşürmeli ve çevresindeki doku üzerindeki basıncı azaltmalıdır. Genellikle, yüz özellikleri normale dönmeye başlar ve şişme birkaç gün içinde iyileşir. Ameliyat ile risk vardır:
  • Hipofiz bezinizin sağlıklı kısımlarına zarar veren
  • beyninizi saran ve koruyan sıvının sızması
  • menenjit - Bu nadir olmasına rağmen
Cerrahınız bu riskleri sizinle tartışacak ve sorularınızı cevaplayacaktır.

ilaç

Büyüme hormonu seviyeleriniz ameliyat sonrası hala normalden daha yüksekse veya ameliyat mümkün değilse, ilaç verilmiş olabilirsiniz. Üç farklı ilaç türü kullanılır:
  • Her iki oktreotid, lanreotid veya pasireotid enjeksiyonu: Bu büyüme hormonunun salınımını yavaşlatır ve bazen tümörleri küçültebilir.
  • Günlük pegvisomant enjeksiyon: bu büyüme hormonunun etkilerini bloke eder ve semptomları belirgin şekilde iyileştirebilir.
  • Bromokriptin veya kabergolin tabletleri: Bunlar büyüme hormonunun üretilmesini durdurabilir, ancak sadece küçük bir oranda çalışırlar.
Bu ilaçların her birinin farklı avantajları ve dezavantajları vardır. Kullanabileceğiniz seçenekler ve her birinin yararları ve riskleri hakkında doktorunuzla konuşun.

Radyoterapi

Ameliyat mümkün değilse, tümörün tamamı alınamadı veya ilaç işe yaramadıysa, size radyoterapi verilebilir . Bu sonuçta büyüme hormonu seviyenizi düşürebilir, ancak birkaç yıl boyunca belirgin bir etkisi olmayabilir ve bu arada ilaç almanız gerekebilir. Akromegali tedavisinde iki ana radyoterapi türü kullanılır:
  • Stereotaktik radyoterapi : adenomunuzu tam olarak hedef alan yüksek dozda radyasyon ışını. Tedavi sırasında başınızı sabit tutmak için sert bir baş çerçeve veya plastik bir maske takmanız gerekecektir. Bu genellikle bir seansta yapılabilir.
  • Konvansiyonel radyoterapi : adenomu hedef almak için ayrıca bir ışın ışını kullanır, ancak stereotaktik radyoterapide kullanılandan daha geniş ve daha az hassastır. Bu, bu tedavinin etrafınızdaki hipofiz bezinize ve beyin dokunuza zarar verebileceği anlamına gelir, bu nedenle dokularınıza tedaviler arasında iyileşme zamanı vermek için dört ila altı hafta boyunca küçük dozlarda verilir.
Stereotaktik radyoterapi, adenomları tedavi etmek için daha yaygın kullanılır, çünkü yakındaki sağlıklı dokuya zarar gelme riskini en aza indirir. Radyoterapinin çeşitli yan etkileri olabilir. Hipofiz beziniz tarafından üretilen diğer hormonların seviyelerinde kademeli olarak düşüşe neden olur, bu nedenle genellikle hayatınızın geri kalanında hormon replasman tedavisine ihtiyacınız olur  . Ayrıca doğurganlığınızı da etkileyebilir. Doktorunuz sizinle bu riskler ve diğer olası yan etkiler hakkında konuşabilecek.

Takip et

Tedavi genellikle aşırı büyüme hormonu üretimini durdurmada ve akromegali semptomlarını iyileştirmede etkilidir. Tedaviden sonra, ömrünüz boyunca uzman doktorunuzla düzenli takip randevularına ihtiyacınız olacaktır. Bunlar, hipofiz bezinizin ne kadar iyi çalıştığını izlemek, doğru hormon replasman tedavisi olup olmadığınızı kontrol etmek ve durumun geri dönmediğinden emin olmak için kullanılacaktır.

Akromegali tanısı koymak

Akromegali semptomları genellikle birkaç yıl içinde yavaş yavaş geliştiğinden, hemen bir teşhis alamayabilirsiniz. Doktorunuz sizden son birkaç yılda anlatılan kademeli değişimleri aramak için fotoğraflarını getirmenizi isteyebilir.

Kan testleri

Doktorunuz akromegali olduğundan şüpheleniyorsa, büyüme hormonu seviyenizi ölçmek için bir kan testi yaptırmanız gerekecektir. Kan testinin doğru bir sonuç verdiğinden emin olmak için, bir dizi kan örneği almadan önce şekerli bir çözelti içmeniz istenebilir. Akromegali olmayan insanlar için, çözelti içilmesi büyüme hormonunun salınmasını durdurmalıdır. Akromegali hastalarında kandaki büyüme hormonu seviyesi yüksek kalacaktır. Buna glukoz tolerans testi denir. Doktorunuz ayrıca insülin benzeri büyüme faktörü 1 (IGF-1) olarak adlandırılan başka bir hormonun seviyesini ölçecektir. Daha yüksek bir IGF-1 seviyesi, akromegali olabileceğinin çok doğru bir göstergesidir.

Beyin taramaları

Kan testleriniz yüksek düzeyde büyüme hormonu ve IGF-1 gösteriyorsa, beyninizin MRI taraması olabilir . Bu adenomanın hipofiz bezinizde nerede olduğunu ve ne kadar büyük olduğunu gösterecektir. MRI taraması  yapamıyorsanız , CT taraması yapılabilir, ancak bu daha az doğrudur.

YoutubeVideo Sonuçları


Tv Yayın Akışı - Atv - Star Tv - Showtv - Fox Tv - TV8 - Trt 1 - Tv100 - Cnn Türk - Habertürk - Halk Tv - Ülke Tv - Ntv - Tvnet - Trt Çocuk - Yaban Tv - Beinsport- Fb Tv - Gs Tv - A2 Tv - Anews - 360 Tv - Cartoon Network - Trt Spor Yıldız - Trt Kurdi Tv - Tele 1 Tv