Ağız Kanseri Nedir? Belirtileri - Ağız Kanserinin Nedenleri


Ağız Kanseri Nedir? Belirtileri - Ağız Kanserinin Nedenleri ağız kanseri evreleri öldürür mü, ölüm oranı ağız kanseri taraması ağız kanseri ameliyatı sonrası belirtileri tedavisi, ameliyatı ağız kanseri belirtileri ağız kanseri cinsellik...

.


YoutubeVideo Sonuçları


Ağız Kanseri Nedir? Belirtileri - Ağız Kanserinin Nedenleri ağız kanseri evreleri öldürür mü, ölüm oranı ağız kanseri taraması ağız kanseri ameliyatı sonrası belirtileri tedavisi, ameliyatı ağız kanseri belirtileri ağız kanseri cinsellik kanseri tedavi edilebilir mi gibi sorulara cevap vereceğiz.

Ağız kanseri

Ağız kanseri, aynı zamanda ağız kanseri olarak da bilinir , ağzın iç yüzeyinde bir tümörün geliştiği yerdir . Dilin yüzeyinde, yanakların iç kısmında, ağzın çatısında (damak) veya dudaklarda veya diş etlerinde olabilir. Tükürük üreten bezlerde, ağzın arkasındaki bademciklerde ve boğazın ağzınızı nefes borunuza bağlayan kısmında (yutak) tümör de gelişebilir. Ancak, bunlar daha az yaygındır.

Ağız kanseri belirtileri

Ağız kanseri belirtileri  şunlardır:
  • birkaç hafta içinde iyileşmeyen ağrılı  ülserler
  • açıklanamayan, ağzında kaybolmayan kalıcı topaklar
  • boynundaki açıklanmayan, kalıcı olmayan topaklar
  • açıklanamayan diş gevşekliği veya ekstraksiyon sonrası iyileşmeyen soketler
  • açıklanamayan, sürekli uyuşukluk veya dudak veya dilde garip bir his
  • Bazen, ağız ya da dilin astarındaki beyaz ya da kırmızı lekeler - bunlar kanserin erken belirtileri olabilir, bu yüzden araştırılmaları gerekir.
  • lisp gibi konuşmadaki değişiklikler
Bu belirtiler üç hafta içinde, özellikle de çok fazla içerseniz veya sigara içiyorsanız, iyileşmezse, doktorunuza veya diş hekiminize danışın.

Ağız kanseri çeşitleri

Ağız kanseri, kanserin (karsinom) başladığı hücre tipine göre sınıflandırılır. Skuamöz hücreli karsinom, 10 vakanın 9'unu oluşturan en yaygın ağız kanseri türüdür. Skuamöz hücreler, ağzın içi ve cilt de dahil olmak üzere vücudun birçok yerinde bulunur. Daha az yaygın ağız kanseri türleri şunlardır:
  • adenokarsinomalar- tükürük bezlerinin içinde gelişen kanserler
  • sarkomlar- bunlar kemik, kıkırdak, kas veya diğer vücut dokusundaki anormalliklerden kaynaklanır.
  • oral malign melanomlar- kanserin melanositlerde başladığı, cilt pigmenti üreten hücreler; kanaması çok koyu, benekli şişlikler gibi görünürler
  • lenfomalar- bunlar normal olarak lenf bezlerinde bulunan hücrelerden büyür, ancak ağızda da gelişebilir

Ağız kanserine ne sebep olur?

Ağız kanseri gelişme riskinizi artıran şeyler şunlardır:
  • sigara içmek veya diğer tütün türlerini kullanmak
  • Alkol içmek - yoğun bir şekilde içen ve içen insanlar, nüfusun yoğunluğuyla karşılaştırıldığında çok daha yüksek bir risk taşır.
  • insan papilloma virüsü (HPV)ile enfeksiyon  - HPV, genital siğillereneden olan virüstür.
Ağız kanserinin nedenleri hakkında daha fazla bilgi edinin .

Ağız kanserinden kim etkilenir?

Ağız kanseri dünyadaki en yaygın altıncı kanserdir, ancak İngiltere'de daha az yaygındır. İngiltere'de her yıl yaklaşık 6.800 kişiye ağız kanseri teşhisi konuyor, bu da teşhis edilen tüm kanserlerin yaklaşık% 2'si. Ağız kanseri vakalarının çoğu, 50 ila 74 yaşları arasındaki yaşlı yetişkinlerde ortaya çıkar. Sekiz (% 12.5) vakanın yalnızca biri, 50 yaşından küçük insanları etkiler. Genç erişkinlerde ağız kanseri ortaya çıkabilir. HPV enfeksiyonunun, genç insanlarda meydana gelen vakaların çoğuyla ilişkili olduğu düşünülmektedir. Ağız kanseri erkeklerde kadınlardan daha yaygındır. Bunun nedeni, ortalama olarak erkeklerin kadınlardan daha fazla alkol alma eğiliminde olmaları olabilir.

Ağız kanserini tedavi etmek

Ağız kanseri için üç ana tedavi seçeneği vardır:
  • cerrahi- kanserli hücrelerin cerrahi olarak çıkarıldığı, çevresindeki normal dokudan küçük bir miktar ile birlikte veya kanserin tamamen alınmasını sağlamak için hücrelerin
  • radyoterapi- yüksek enerjili X ışınlarının kanserli hücreleri öldürmek için kullanıldığı yerler
  • kemoterapi- güçlü ilaçların kanserli hücreleri öldürmek için kullanıldığı yerler
Bu tedaviler sıklıkla kombinasyon halinde kullanılır. Örneğin, kanserin geri dönmesini önlemeye yardımcı olmak için ameliyatı bir radyoterapi kürü izleyebilir. Kanseri tedavi etmeye çalışmanın yanı sıra, tedavi ağız, konuşma, yeme gibi önemli fonksiyonlara da odaklanacaktır. Ağzınızın görünümünü korumak, aynı zamanda yüksek öncelik verilecektir. Ağız kanseri tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinin .

Ağız kanseri komplikasyonları

Ağız kanseri ve tedavisi bir takım komplikasyonlara neden olabilir. Ağzınızın görünümünü etkileyebilir ve konuşma ve yutmayı zorlaştırabilir  (yutma güçlüğü) . Disfaji potansiyel olarak ciddi bir problem olabilir. Küçük miktarlarda yiyecek solunum yollarına girerse ve ciğerlerinizde kalırsa, aspirasyon pnömonisi olarak bilinen bir göğüs enfeksiyonunu tetikleyebilir . Ağız kanserinin komplikasyonları hakkında daha fazla bilgi edinin .

Ağız kanserini önleme

Ağız kanseri gelişimini önlemenin veya başarılı bir tedaviden sonra geri dönmesini önlemenin en etkili üç yolu şunlardır:
  • sigara içmemek
  • Alkol için önerilen haftalık sınırlardan daha fazla içmemenizi sağlamak
  • Bir yeme sağlıklı, Akdeniz tarzı beslenme, özellikle domates - - ve narenciye, zeytin yağı ve balık taze sebze bol içeren
NHS, haftada en fazla 14 birim alkol içmenizi önerir. Haftada 14 ünite kadar içiyorsanız, üç ya da daha fazla güne eşit şekilde yaymak en iyisidir. Alkol birimleri  ve alkol önerileri hakkında daha fazla bilgi edinin  . Düzenli olarak diş muayenesi yaptırmanız da önemlidir  - diş hekimleri genellikle ağız kanserinin erken evrelerini tespit edebilir.

Görünüm

Ağız kanseri için görünüm, ağzın hangi bölümünün etkilendiğine ve ağızdan çevre dokuya yayılıp yayılmadığına bağlı olarak değişebilir. Görünüm, dudağı, dili veya ağız boşluğunu etkileyen ağız kanseri için daha iyidir. Ağız kanseri erken teşhis edilirse, tek başına ameliyat kullanan vakaların% 90'ında tam bir iyileşme mümkündür. Kanserin daha büyük olduğu durumlarda, hala iyi bir tedavi şansı var, ancak en iyi şansı vermek için ameliyatı radyoterapi veya radyoterapi ve kemoterapi kombinasyonuyla takip etmelisiniz. Cerrahideki, radyoterapideki ve kemoterapideki ilerlemeler, iyileştirilmiş iyileşme oranları ile sonuçlanmıştır. Genel olarak, ağız kanseri olan kişilerin yaklaşık% 60'ı tanı konulduktan en az beş yıl sonra yaşayacak ve çoğu kanser geri dönüşü olmadan çok daha uzun yaşayacak.

Baş ve boyun kanserleri

Ağız kanseri, “baş ve boyun kanserleri” adı verilen bir tür kanserdir. Diğer baş boyun kanseri türleri  şunlardır:
  • gırtlak kanseri- ses kutusu
  • nazofarenks kanseri- farenksin üst kısmını oluşturan boğazın en arkasındaki alan veya boğaz
  • orofarinks kanseri - boğazın ağzın hemen arkasında yatan kısmı
  • hipofarenks kanseri - boğazın doğrudan gırtlak arkasında yatan kısmı
  • tiroid bezinin kanseri- soluk borusunun her iki tarafında bulunan bir salgı bezi
  • burun ve sinüs kanseri
  • yemek borusu kanseri- gullet

Kanser çeşitleri

Sağlık AZ birçok farklı kanser türünü kapsar. Belirli kanser türleri hakkında bilgi için aşağıdaki bağlantılara bakın: Kanser nedir? Akut lenfoblastik lösemi Akut miyeloid lösemi Anal kanser Safra yolu kanseri Mesane kanseri Kemik kanseri Kolon kanseri Beyin tümörü Meme kanseri (kadın) Meme kanseri (erkek) Karsinoid tümörü Rahim ağzı kanseri Kronik lenfositik lösemi Kronik miyeloid lösemi Rahim ağzı kanseri Ewing sarkomu Göz kanseri Safra kesesi kanseri Tüylü hücre lösemi Baş boyun kanseri Lenf Kanseri Kaposi sarkoması Böbrek kanseri Gırtlak kanseri Karaciğer kanseri Akciğer kanseri Akciğer Zarı Kanseri Mezotelyoma Ağız kanseri Multipl miyelom Nazofarengeal kanser Nöroendokrin tümörleri Hodgkin olmayan lenfoma Burun ve sinüs kanseri Özefagus kanseri Yemek Borusu Kanseri Yumurtalık kanseri Pankreas kanseri Penis kanseri Prostat kanseri Rektal kanser Rektum kanseri Bağırsak kanseri Retinoblastom kanseri Cilt kanseri Cilt kanseri (malign melanom) Deri kanseri (melanom dışı) Yumuşak doku sarkomu Mide kanseri Testis kanseri Tiroid kanseri Rahim kanseri Rahim ağzı kanseri Vajinal kanser Vulval kanseri

YoutubeVideo Sonuçları


Tv Yayın Akışı - Atv - Star Tv - Showtv - Fox Tv - TV8 - Trt 1 - Tv100 - Cnn Türk - Habertürk - Halk Tv - Ülke Tv - Ntv - Tvnet - Trt Çocuk - Yaban Tv - Beinsport- Fb Tv - Gs Tv - A2 Tv - Anews - 360 Tv - Cartoon Network - Trt Spor Yıldız - Trt Kurdi Tv - Tele 1 Tv