Bowen Hastalığı Nedir? Nasıl Oluşur? Belirtileri ve Tedavisi


Bowen hastalığı nedir belirtileri bowen hastalığı cildiye bowen hastalığı nedenleri bowen hastalığı ıcd kodu bowen hastalığı belirtileri bowen cilt hastalığı bowen hastalığı tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz. Bowen hastalığı Bowen...

.


YoutubeVideo Sonuçları


Bowen hastalığı nedir belirtileri bowen hastalığı cildiye bowen hastalığı nedenleri bowen hastalığı ıcd kodu bowen hastalığı belirtileri bowen cilt hastalığı bowen hastalığı tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz.

Bowen hastalığı

Bowen hastalığı, kolayca tedavi edilebilen çok erken bir cilt kanseri şeklidir. Ana işaret ciltte kırmızı pullu bir yamadır. Derinin en dış tabakasında bulunan ve bazen yerinde skuamöz hücreli karsinom olarak adlandırılan skuamöz hücreleri etkiler. Yama genellikle çok yavaş büyür, ancak tedavi edilmezse daha ciddi bir cilt kanserine dönüşme olasılığı çok düşüktür.

Bowen hastalığı ciddi mi?

Bowen hastalığının kendisi genellikle ciddi değildir. Aylar ya da yıllar içinde çok yavaş büyüyebilir ve bunun için çok etkili tedaviler vardır. Kaygı, Bowen hastalığının,  teşhis edilmeden veya ihmal edildiğinde, skuamöz hücreli cilt kanseri adı verilen farklı türde bir cilt kanseri haline gelebilmesidir  . Bunun tedavi edilmemiş Bowen hastalığı olan 30 kişide 20’de 1’e kadar olduğu tahmin edilmektedir. Skuamöz hücreli cilt kanseri sıklıkla tedavi edilebilir, ancak vücuda daha derine yayılabilir ve bazen çok ciddidir.

Bowen hastalığı belirtileri

Bowen hastalığı genellikle cilt üzerinde açık kenarları olan ve iyileşmeyen bir düzeltme eki olarak görünür. Bazı insanların birden fazla yaması var. Yama olabilir:
  • kırmızı ya da pembe
  • pullu veya kabuklu
  • düz veya yükseltilmiş
  • karşısında birkaç santimetreye kadar
  • kaşıntılı - ama her zaman değil
Yama cilt üzerinde herhangi bir yerde ortaya çıkabilir, ancak özellikle alt bacaklar, boyun ve kafa gibi açık alanlarda yaygındır. Bazen kasık bölgesini ve erkeklerde penisi etkileyebilirler. Eğer yama kanarsa, açık bir yaraya (ülser) dönüşmeye başlar veya bir yumru gelişirse, skuamöz hücreli cilt kanserine dönüştüğü bir işaret olabilir.

Ne zaman tıbbi yardım alınmalı

Kalıcı kırmızı, pullu bir cilt yamanız varsa ve nedenini bilmiyorsanız doktorunuza danışın. Bowen hastalığı sedef hastalığı  veya egzama gibi diğer durumlara benzeyebileceğinden, doğru tanı konması önemlidir . Gerekirse, doktorunuz sorunun ne olduğunu belirlemek için sizi bir cilt uzmanına (dermatolog) yönlendirecektir. Sebepten emin değillerse, küçük bir deri örneğini çıkarmaları gerekebilir, böylece daha yakından bakılabilir (bir biyopsi ).

Bowen hastalığının nedenleri

Bowen hastalığı genellikle yaşlıları 60'lı ve 70'li yaşlarda etkiler. Kesin nedeni belirsiz, ancak yakından bağlantılıydı:
  • Uzun süre güneşe maruz kalma veya şezlong kullanımı- özellikle açık tenli kişilerde
  • zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olmak- örneğin, organ nakli sonrası veya AIDS'li kişilerde bağışıklık sistemlerini baskılamak için ilaç alan kişilerde daha yaygın
  • önceden radyoterapitedavisi gören
  • insan papilloma virüsü (HPV)- genellikle genital bölgeyi etkiler ve neden ortak virüs  genital siğilleri
Bowen hastalığı ailelerde akmaz ve başkalarına aktaramazsınız.

Bowen hastalığı için tedaviler

Bowen hastalığı için çeşitli tedavi seçenekleri vardır. Hangi tedavinin sizin için en uygun olduğu hakkında dermatoloğunuzla konuşun. Ana tedaviler:
  • Kriyoterapi- etkilemek için cilde sıvı azot püskürtülür ve dondurulur. İşlem ağrılı olabilir ve cilt birkaç gün boyunca biraz rahatsız edici kalabilir. Etkilenen cilt birkaç hafta içinde kabarır ve dökülür.
  • imiquimod kremi veya kemoterapi kremi (5-flüorourasil gibi)- etkilenen cilde birkaç hafta boyunca düzenli olarak uygulanır. Cildinizin iyileşmeden önce kızarmasına ve iltihaplanmasına neden olabilir.
  • tarak ve koter- cildin uyuşturulduğu bölgedeki lokal anestezialtında cildin etkilenen bölgesi  kesilir ve kanamayı durdurmak için ısı veya elektrik kullanılır, bölgeyi kımıldayarak iyileşir ve birkaç hafta sonra iyileşir.
  • fotodinamik terapi (PDT)- etkilenen cilde ışığa duyarlı bir krem ​​uygulanır ve anormal hücreleri tahrip etmek için birkaç saat sonra cilde lazer uygulanır. Tedavi seansı yaklaşık 20-45 dakika sürer. Birden fazla oturuma ihtiyacınız olabilir.
  • cerrahi- anormal cilt lokal anestezi altında kesilir ve daha sonra dikiş gerekli olabilir.
Birkaç vakada dermatoloğunuz cildinizi yakından izlemenizi tavsiye edebilir - örneğin, çok yavaş büyüyorsa ve tedavinin yan etkilerinin faydalarından ağır basacağını hissediyorlarsa.

Tedaviden sonra cildinize bakmak

Tedaviden sonra, başka bir tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını görmek için dermatolog veya doktorunuzla takip randevularına ihtiyaç duyabilirsiniz. Ameliyat geçirdiyseniz, GP ameliyatınızda bir ya da iki hafta sonra herhangi bir dikiş atmanız gerekebilir. Tedaviden sonra:
  • Mevcut bir yama kanamaya başlarsa, görünüşünü değiştirirse veya bir topak yaparsa GP'nizi görün - takip randevunuzu beklemeyin
  • cildinizde endişe verici yeni yamalar farkederseniz GP'nizi görün
  • cildinizi güneşten koruduğunuzdan emin olun - koruyucu kıyafet giyin ve güneşten korunma faktörü (SPF) en az 30 olan bir güneş koruyucu kullanın.

YoutubeVideo Sonuçları


Tv Yayın Akışı - Atv - Star Tv - Showtv - Fox Tv - TV8 - Trt 1 - Tv100 - Cnn Türk - Habertürk - Halk Tv - Ülke Tv - Ntv - Tvnet - Trt Çocuk - Yaban Tv - Beinsport- Fb Tv - Gs Tv - A2 Tv - Anews - 360 Tv - Cartoon Network - Trt Spor Yıldız - Trt Kurdi Tv - Tele 1 Tv