Bruksizm (Diş Gıcırdatma) Nedir? Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?


Diş gıcırdatmasına ne iyi gelir diş gıcırdatmayı önleyici aparat nedenleri diş gıcırdatma aparatı nasıl kullanılır nasıl geçer baş ağrısı yaparmı diş gıcırdatma bitkisel çözümü doğal tedavi Bruksizm hangi hastalığın belirtisi diş...

.


YoutubeVideo Sonuçları


Diş gıcırdatmasına ne iyi gelir diş gıcırdatmayı önleyici aparat nedenleri diş gıcırdatma aparatı nasıl kullanılır nasıl geçer baş ağrısı yaparmı diş gıcırdatma bitkisel çözümü doğal tedavi Bruksizm hangi hastalığın belirtisi diş gıcırdatma psikolojik mi çoçuklarda maranki diş gıcırdatması neden olur gibi sorular sizlerinde aklına gelmiştir. Sizlere bu konularda detaylıca bir makale ve video arşivi hazırladık.

Bruksizm nedir?

Diş Gıcırdatma ve çene sıkma (bruxism olarak da bilinir) genellikle stres ya da endişe ile ilişkilidir . Her zaman semptomlara neden olmaz, ancak bazı insanlar yüz ağrıları ve baş ağrıları geçirir ve zamanla dişlerinizi aşındırabilir. Dişlerini bileyen ve çenesini sıkan çoğu insan yaptıklarının farkında değil. Genellikle uyku sırasında veya konsantre olurken veya stres altındayken meydana gelir.

Diş Gıcırdatma belirtileri

Diş Gıcırdatma belirtileri şunlardır:
  • yüz ağrısı
  • baş ağrısı
  • kulak ağrısı
  • Çene eklemi (temporomandibular eklem) ve çevresindeki kaslarda ağrı ve sertlik, temporomandibular bozukluğa (TMD)yol açabilir
  • bozuk uyku (siz veya eşiniz için)
  • Aşınmış dişler, hassasiyeti ve hatta diş kaybını artırabilir
  • kırık dişler veya dolgular
Yüz ağrıları ve baş ağrıları genellikle dişlerinizi taşlamayı bıraktığınızda kaybolur. Diş hasarı genellikle sadece ağır vakalarda görülür ve tedavi gerektirebilir.

Diş hekiminizi ve doktorunuzu ne zaman göreceksiniz?

Aşağıdaki durumlarda diş hekiminize danışın:
  • dişleriniz aşınmış, hasar görmüş veya hassastır
  • çeneniz, yüzünüz veya kulağınız ağrılıdır
  • Eşiniz uykusunda bileme sesi çıkardığını söylüyor
Diş hekiminiz dişlerinizi ve çenenizi Diş Gıcırdatma belirtileri açısından kontrol edecektir. Enfeksiyon veya diş apsesi gibi başka problemlerin gelişmesini önlemek için dişleriniz taşlama yoluyla aşınırsa, diş tedavisine ihtiyacınız olabilir . Dişlerinizin taşlanması stres ile ilgili ise GP'nize bakın. Stresinizi yönetmenize yardımcı olacak yollar önerebilirler .

Diş Gıcırdatma tedavisi

Diş Gıcırdatma için çeşitli tedaviler vardır. Bir  ağızlık ya da ağızlık ateli kullanmak dişlerinizi kenetleme veya taşlama hissini azaltır. Ayrıca, ağrıyı azaltmaya ve diş aşınmasını önlemeye yardımcı olur, ayrıca daha fazla hasara karşı korurlar. Diğer tedaviler kas gevşetme egzersizleri ve uyku hijyenini içerir . Stres veya kaygınız varsa, bilişsel davranışçı terapi (CBT)  önerilebilir. Diş Gıcırdatma tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinin .

Dişlerin taşlanmasına ne sebep olur?

Diş Gıcırdatmanın nedeni her zaman net değildir, ancak genellikle stres , endişe veya uyku problemleri gibi diğer faktörlerle bağlantılıdır  .

Stres ve kaygı

Diş Gıcırdatma en sık stres veya endişe nedeniyle oluşur ve birçok insan bunu yaptıklarının farkında değildir. Genellikle uyku sırasında olur.

ilaç

Dişlerin öğütülmesi bazen belirli ilaç türlerinin alınmasının bir yan etkisi olabilir. Özellikle, Diş Gıcırdatma bazen seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSRI)olarak bilinen bir tür antidepresan ile bağlantılıdır  . SSRI örnekleri paroksetin, fluoksetin ve sertralindir.

Uyku bozuklukları

Horlama veya obstrüktif uyku apnesi (OSA) gibi bir uyku bozukluğunuz varsa,  uyurken dişlerinizi bileme olasılığınız daha yüksektir. OSA siz uyurken nefesinizi keser. Ayrıca, dişlerinizi taşlama olasılığınız da daha yüksektir:
  • uyurken konuş
  • uykuya dalmak veya dışarı atmak gibi şiddetli davranmak
  • sahip uyku felci(taşımak veya uyanma veya uykuya dalma sırasında konuşmak için geçici bir yetersizlik)
  • yarı bilinçli iken halüsinasyonlar(gerçek olmayan şeyleri görmek veya duymak) deneyimlemek

Yaşam tarzı

Dişlerinizi taşlama olasılığını artıran veya daha da kötüleştiren diğer faktörler şunlardır:
  • alkoliçmek
  • sigara içmek
  • ecstasy ve kokain gibi eğlence amaçlı ilaçlarkullanma
  • çay veya kahve gibi bol miktarda kafeinli içecek içerenler (günde altı veya daha fazla bardak)

Çocuklarda Diş Gıcırdatma

Diş Gıcırdatma da çocukları etkileyebilir. Bebek dişleri veya yetişkin dişler ilk ortaya çıktıktan sonra olma eğilimindedir, ancak genellikle yetişkin dişler tamamen oluştuktan sonra durur. Çocuğunuzun dişlerinin taşlanması ile ilgili endişeleriniz varsa, özellikle onların uykularını etkiliyorsa, doktorunuza görünün.

YoutubeVideo Sonuçları


Tv Yayın Akışı - Atv - Star Tv - Showtv - Fox Tv - TV8 - Trt 1 - Tv100 - Cnn Türk - Habertürk - Halk Tv - Ülke Tv - Ntv - Tvnet - Trt Çocuk - Yaban Tv - Beinsport- Fb Tv - Gs Tv - A2 Tv - Anews - 360 Tv - Cartoon Network - Trt Spor Yıldız - Trt Kurdi Tv - Tele 1 Tv