CT Tarama veya CAT Tarama Nedir? Neden Önemlidir?


CT Tarama veya CAT Tarama Nedir? Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, vücudun iç kısmının ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için X ışınları ve bilgisayarı kullanır. Bilgisayarlı tomografi taramalarına bazen CAT taramaları veya...

.


YoutubeVideo Sonuçları


CT Tarama veya CAT Tarama Nedir?

Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, vücudun iç kısmının ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için X ışınları ve bilgisayarı kullanır. Bilgisayarlı tomografi taramalarına bazen CAT taramaları veya bilgisayarlı tomografi taramaları denir. Hastanede radyografi uzmanı olarak adlandırılan özel eğitimli operatörler tarafından gerçekleştirilirler ve hastanede ya da kısa bir ziyarette kaldığınız süre içinde yapılabilirler.

Bilgisayarlı tomografi taramaları kullanıldığında

BT taramaları, iç organlar, kan damarları ve kemikler dahil olmak üzere vücut içindeki birçok yapının ayrıntılı görüntülerini üretebilir. Onlar için kullanılabilir:
  • Koşulların teşhisi- kemiklere hasar, iç organlarda yaralanma, kan akışı,  felç ve  kanser sorunları dahil
  • ileri testlere veya tedavilere rehberlik eder- örneğin, CT taramaları, radyoterapiye başlamadan önce bir tümörün yerini, boyutunu ve şeklini belirlemeye yardımcı olabilir veya bir doktorun iğne biyopsisi(küçük bir doku örneği bir iğne kullanılarak alındığında) veya drenaj yapmasına izin verebilir bir  apse
  • koşulları izleme- kanser tedavisi sırasında ve sonrasında tümörlerin boyutunun kontrol edilmesi dahil
BT taramaları normalde herhangi bir semptomunuz yoksa (tarama olarak bilinir) sorunları kontrol etmek için kullanılmaz. Bunun nedeni, taramanın yararlarının, özellikle gereksiz test ve kaygılara yol açması halinde, risklerden daha ağır basamayacağındandır.

Bilgisayarlı tomografi taraması için hazırlanıyor

Randevu mektubunuz, taramanıza hazırlanmak için yapmanız gereken her şeyi söyleyecektir. Net görüntülerin alındığından emin olmak için randevunuzdan birkaç saat önce herhangi bir şey yemekten kaçınmanız önerilebilir. Herhangi bir alerjiniz  veya böbrek sorununuz varsa veya diyabet için ilaç kullanıyorsanız  , özel düzenlemeler yapmanız gerekebileceğinden, randevu mektubunuzu aldıktan sonra hastaneye başvurmalısınız . Hamileyseniz hastaneye de bildirmelisiniz. BT taramaları hamile kadınlar için acil bir durum olmadıkça tavsiye edilmez, çünkü X-ışınlarının bebeğinize zarar vermesi için küçük bir ihtimaldir  . Tarama sırasında bunları giyebileceğinizden, gevşek ve rahat kıyafetler giymek iyi bir fikirdir. Mücevherat ve metal içeren giysiler (fermuarlar gibi) giymekten kaçının, çünkü bunların sökülmesi gerekecektir.

Bilgisayarlı tomografi taramasından önce

Taramayı yapmadan önce, görüntülerin kalitesini iyileştirmeye yardımcı olmak için kontrast olarak adlandırılan özel bir boya verilebilir. Bu, bir içecek şeklinde yutulabilir, altınıza (lavman) geçirilebilir veya bir kan damarı içine enjekte edilebilir. Radyografiye taramanın yapılması konusunda endişeli veya klostrofobik hissediyorsanız söyleyin. Size sakin hissetmenize yardımcı olacak tavsiyeler verebilir ve gerekirse sakinleştirici (rahatlamanıza yardımcı olacak ilaçlar) almanızı sağlayabilir. Tarama başlamadan önce elbisenizi çıkarmanız ve bir elbise giymeniz istenebilir. Ayrıca, metal tarama donanımını engellediği için mücevher gibi metal eşyaları da çıkarmanız istenecektir.

Bilgisayarlı tomografi taraması sırasında ne olur

Tarama sırasında, genellikle BT tarayıcıya geçen düz bir yatağa sırtüstü yatarsınız. Tarayıcı, vücudunuzdan geçerken vücudunuzun küçük bir bölümünün etrafında dönen bir halkadan oluşur. Bir MRI taramasından farklı olarak , tarayıcı tüm vücudunuzu bir kerede kuşatmaz, bu nedenle klostrofobik hissetmemeniz gerekir. Radyografi tarayıcıyı yan odadan işletir. Tarama yapılırken, dahili telefondan onlarla duyabilecek ve onlarla konuşabileceksiniz. Her tarama yapılırken, çok hareketsiz bir şekilde yatmanız ve normal bir şekilde nefes almanız gerekir. Bu, tarama görüntülerinin bulanık olmamasını sağlar. Nefes almanız, nefes almanız veya nefesinizi belirli noktalarda tutmanız istenebilir. Tarama genellikle yaklaşık 10 ila 20 dakika sürer.

Bilgisayarlı tomografi Sonrası ne olur?

BT taramasından sonra herhangi bir etki yaşamamalısınız ve genellikle daha sonra eve gidebilirsiniz. Yeme-içme, işe gitme ve normal sürüş. Bir kontrast kullanılmışsa, reaksiyona girmediğinizden emin olmak için hastanede bir saat kadar beklemeniz önerilebilir. Kontrast normalde tamamen zararsızdır ve idrarda vücudunuzdan dışarı çıkar. Tarama sonuçlarınız genellikle hemen kullanılamaz. Bir bilgisayarın taramanızdaki bilgileri işlemesi gerekecek ve daha sonra bir radyolog (vücudun görüntülerini yorumlamada bir uzman) tarafından analiz edilecektir. Görüntüleri analiz ettikten sonra, radyolog bir rapor yazacak ve sonuçları taramaya sevk eden doktora gönderecektir, böylece sonuçları sizinle görüşebilir. Bu normalde birkaç gün veya hafta sürer.

Bilgisayarlı tomografi taramaları güvenli midir?

BT taramaları hızlı, ağrısız ve genellikle güvenlidir. Ancak, kullanılan kontrast boyaya alerjik reaksiyon göstermeniz ve X-ışını radyasyonuna maruz kalmanızın küçük bir riski vardır  . BT taraması sırasında maruz kaldığınız radyasyon miktarı, vücudunuzun ne kadarının tarandığına bağlı olarak değişir. CT tarayıcıları, gereksiz yere yüksek seviyelere maruz kalmadığınızdan emin olmak için tasarlanmıştır. Genel olarak, her tarama sırasında maruz kaldığınız radyasyon miktarı, birkaç ay ila birkaç yıl arasında çevreden gelen doğal radyasyona maruz kalmaya eşdeğerdir. BT taramaları sırasında radyasyona maruz kalmanın yıllar sonra kanser gelişim şansınızı biraz artırabileceği düşünülse de, bu riskin çok küçük olduğu düşünülmektedir (2,000'de 1'den az). BT taramasının avantajları ve riskleri, tavsiye edilmeden önce daima tartılacaktır. Herhangi bir endişeniz varsa, önceden olası riskler hakkında doktorunuzla veya radyograficinizle konuşun.

YoutubeVideo Sonuçları


Tv Yayın Akışı - Atv - Star Tv - Showtv - Fox Tv - TV8 - Trt 1 - Tv100 - Cnn Türk - Habertürk - Halk Tv - Ülke Tv - Ntv - Tvnet - Trt Çocuk - Yaban Tv - Beinsport- Fb Tv - Gs Tv - A2 Tv - Anews - 360 Tv - Cartoon Network - Trt Spor Yıldız - Trt Kurdi Tv - Tele 1 Tv