Disosiyatif Bozukluk Nedir?


Disosiyatif bozuklukları, fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olabilecek bir dizi koşuldur. Bazı disosiyatif bozukluklar, belki de travmatik bir yaşam olayının ardından çok kısa ömürlüdür ve haftalar veya aylar boyunca kendi başlarına...

.


YoutubeVideo Sonuçları


Disosiyatif bozuklukları, fiziksel ve psikolojik sorunlara neden olabilecek bir dizi koşuldur. Bazı disosiyatif bozukluklar, belki de travmatik bir yaşam olayının ardından çok kısa ömürlüdür ve haftalar veya aylar boyunca kendi başlarına çözülür. Diğerleri çok daha uzun sürebilir. Ayrışma bozukluğu olan birinin problemleri olabilir:
  • hareket
  • duygu
  • nöbetler
  • hafıza kaybıdönemleri
Ayrıca, kim olduklarından ve birçok farklı kimliğe sahip olduklarından emin de olabilirler.

Disosiyatif

Ayrışma, zihnin çok fazla stresle başa çıkma şeklidir. Ayrışan insanlar, kendilerinden ve etraflarındaki dünyadan kopmuş hissedebilirler. Ayrışma periyotları nispeten kısa bir süre (saat veya gün) veya daha uzun (hafta veya ay) sürebilir. Ayrışma bozukluğu olan birçok insanın çocukluk döneminde travmatik bir olayı olmuştur. Ayrışabilir ve onunla başa çıkmanın bir yolu olarak onunla başa çıkmaktan kaçınabilirler.

Disosiyatif bozukluk tipleri

Birkaç farklı dissosiyatif bozukluk vardır. 3 ana tip:
  • dissosiyatif hareket veya duyu bozuklukları
  • dissosiyatif amnezi
  • ayrışma kimliği bozukluğu

Disosiyatif hareketi ve duyu bozuklukları

Ayrışma hareketi veya duyum bozuklukları, kasılma (nöbet), felç ve duyu kaybını içerir. Fiziksel bir neden görünmüyor, ancak beyindeki bir iletişim probleminin sonucu gibi görünüyor. Belirtiler bazen epilepsi veya felç gibi nörolojik bozukluklarla karışır.

Ayrışmalı amnezi

Disosifatif amnezisi olan birisinin, kendileri veya geçmiş yaşamlarındaki olaylar hakkında bilgi hatırlayamadıkları dönemleri olacaktır. Ayrıca öğrenilmiş bir yetenek veya beceriyi unutabilirler. Hafızadaki bu boşluklar normal unutkanlıktan çok daha şiddetlidir ve altta yatan bir tıbbi durumun sonucu değildir. Disosiyatif amnezisi olan bazı insanlar, oraya nasıl gittiklerini bilmeden kendilerini garip bir yerde bulurlar. Orada bilerek seyahat etmişler veya şaşkın bir halde dolaşmış olabilirler. Bu boş bölümler dakikalar, saatler veya günler sürebilir. Nadir durumlarda, aylar veya yıllar sürebilir.

Ayrışma kimliği bozukluğu

Dissosiyatif kimlik bozukluğu veya çoklu kişilik bozukluğu olağandışı bir hastalıktır. Ayrışma kimliği bozukluğu tanısı konan bir kişi kimlikleri ve kim oldukları konusunda belirsiz hissedebilir. Her biri kendi adı, sesi, kişisel tarihi ve tavırları olan başka kimliklerin varlığını hissedebilirler. Tipik belirtiler şunlardır:
  • kendine yabancı biri gibi hissetmek
  • İçinizde farklı insanlar varmış gibi hissediyorum
  • kendinize "biz" olarak atıfta bulunmak
  • karakter dışı davranmak
  • farklı el yazısı ile yazma
Zihin farklı dissosiyatif bozukluk tipleri hakkında daha fazla bilgiye sahiptir .

Dissosiyatif bozukluk ile İlgili koşullar

Ayrışma bozukluğu olan biri gibi diğer ruh sağlığı koşullarına da sahip olabilir:
  • tıbbi olarak açıklanamayan semptomlar
  • travmatik stres bozukluğu sonrası
  • depresyon
  • ruh hali
  • kaygıve  panik atak
  • intihar eğilimleriveya  kendine zarar verme
  • fobiler
  • Bir yeme bozukluğu
  • obsesif kompulsif bozukluk
Ayrıca uyku problemleri de olabilir (uykusuzluk) . Disosiyatif bozukluğu olan kişiler, fiziksel bir nedenle benzer durumlar için tekrarlanan araştırmalar veya tedaviler yapmış olabilir. Bu kendi başına semptomlara veya daha fazla hastalığa neden olabilir.

Dissosiyatif bozukluğun nedenleri

Ayrışma bozukluklarının nedenleri tam olarak anlaşılmamıştır. Daha önceki bir travmatik deneyim ya da stresli ya da stresli olduğunda psikolojik semptomlardan daha fazla fiziksel gelişme eğilimi ile ilişkili olabilirler. Ayrışma bozukluğu olan biri çocukluk döneminde fiziksel, cinsel veya duygusal istismara maruz kalmış olabilir. Bazı insanlar savaş gördükten, kaçırma ve hatta istilacı bir tıbbi prosedürden sonra ayrışıyor. Gerçeklikten çıkmak, kişinin travmatik bir zaman zarfında başa çıkmasına yardımcı olan normal bir savunma mekanizmasıdır - sanki "bu benim başıma gelmiyor" gibi. Ortam artık travmatik olmadığında işlevsizleşir, ancak kişi sanki olaymış gibi davranır ve işlemez, olayı ele almadı veya işlemedi. Zihin, disosiyatif bozuklukların nedenleri hakkında daha fazla bilgiye sahiptir .

Disosiyatif bozuklukların teşhisi

Doktorunuz disosiyatif bir rahatsızlığınız olduğunu düşünüyorsa, tam bir değerlendirme için sizi bir ruh sağlığı uzmanına yönlendirecektir. Doktorunuz ayrıca, doğru tanı için muayene edildiğinizden emin olmak için sinir sistemini (nörolog) etkileyen şartlarda uzman gibi bir tıp uzmanıyla da temasa geçebilir.

Dissosiyatif bozukluk değerlendirmesi

Değerlendirmenizi yapan uzman, özel olarak eğitilmiş olmalı ve disosiyatif bozuklukları iyi anlayabilmelidir. Değerlendirme sırasında size nasıl hissettiğinizi ve geçmişte travmatik bir deneyim yaşayıp yaşamadığınızı soracaklar. Ayrıca aldığınız herhangi bir ilacı ve uyuşturucu kullanıp kullanmadığınızı da soracaklar. Belirtilerinize karşı dürüst olmak, utanmak veya utanmamak, böylece ihtiyacınız olan yardım ve desteği alabilmeniz önemlidir. Zihin, disosiyatif bozuklukların nasıl teşhis edildiği hakkında daha fazla bilgiye sahiptir .

Disosiyatif bozukluklar için tedaviler

Ayrışma bozukluğu olan birçok kişi tedavi ve destekle tam olarak iyileşir. Fiziksel terapiler, felç, konuşma kaybı ve yürüme zorlukları gibi spesifik fiziksel semptomları ele almak için kullanılabilir.

Konuşma terapileri

Konuşma terapileri genellikle disosiyatif bozukluklar için önerilmektedir. Psikolojik danışma  ve  psikoterapi gibi terapilerden bahsetmenin amacı,  belirtilerinizin altında yatan nedenlerle başa çıkmanıza yardımcı olmak ve bağlantısız olma dönemlerini yönetmek için teknikleri öğrenmek ve uygulamaktır.

Dissosiyatif bozukluk ilaçları

Ayrışmayı tedavi etmek için belirli bir ilaç yoktur, ancak antidepresanlar gibi ilaçlar, depresyon, anksiyete ve panik atak gibi ilişkili durumları tedavi etmek için reçete edilebilir.

Eğer intihar hissi hissediyorsan!

Hayatınızı almakla ilgili düşünceleriniz varsa ya da varsa, birinden yardım istemeniz önemlidir. Bu zamanda bunu görmeniz sizin için muhtemelen zor, ancak yalnız veya yardımın ötesinde değilsiniz. Konuşmak istediğiniz, yardım etmek isteyen insanlar var:
  • Sakin olmanıza ve nefes almanıza yardımcı olabileceğinden, bir arkadaşınızla, ailenizle veya güvendiğiniz biriyle konuşun
  • doktorunuzu görmek için acil bir randevu alın
İntihar hissediyorsanız yardım alma hakkında daha fazla bilgi edinin .

Birisi için endişeleniyorsanız ne yapmalı

Tanıdığınız birinin intihar etmeyi düşündüğünden endişeleniyorsanız, onları nasıl hissettiği hakkında konuşmaya teşvik edin. Dinlemek yardım etmenin en iyi yoludur. Çözüm önermekten kaçının ve yargılamamaya çalışın. Daha önce depresyon gibi zihinsel bir sağlık sorunu teşhisi konduysa, yardım ve tavsiye için bakım ekibinin bir üyesiyle konuşabilirsiniz. İntihar uyarı işaretleri ve  intihar düşünceleri olan birine nasıl yardım edebileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinin  .

Dissosiyatif bozukluk ile ilgili Daha fazla yardım ve destek

Çözülme bozukluğunuz varsa, yardım ve destek almak iyileşme sürecinin önemli bir parçasıdır. Eşinizle, ailenizle ve arkadaşlarınızla geçmiş deneyimlerinizin sizi nasıl etkilediğiyle ilgili konuşmak, ne olduğunu anlamanıza yardımcı olmanın yanı sıra nasıl hissettiğinizi anlamalarına yardımcı olabilir. Ayrıca bu kuruluşları yararlı bulabilirsiniz:
  • Neurosymptoms
  • Ayrışan Hayatta Kalanlar İçin Olumlu Sonuçlar (PODS)
  • Hayatta Kalanlar Travma ve İstismarı Kurtarma Güven (BAŞLAT)
  • Kurban Desteği
Zihin ayrışma bozukluğu olan insanlar için daha kapsamlı bir destek kuruluşları listesine sahiptir .

YoutubeVideo Sonuçları


Tv Yayın Akışı - Atv - Star Tv - Showtv - Fox Tv - TV8 - Trt 1 - Tv100 - Cnn Türk - Habertürk - Halk Tv - Ülke Tv - Ntv - Tvnet - Trt Çocuk - Yaban Tv - Beinsport- Fb Tv - Gs Tv - A2 Tv - Anews - 360 Tv - Cartoon Network - Trt Spor Yıldız - Trt Kurdi Tv - Tele 1 Tv