Raynaud Hastalığı Nedir, Belirtileri ve Evde Tedavisi


Raynaud hastalığı nedir? Raynaud hastalığı hakkında merak edilenleri, Raynaud belirtisi ne zaman görülür? Ne yapmak gerekir.

.


YoutubeVideo Sonuçları


Daha ziyade 20-30 yaşında kadınlarda görülen ve arteriti andıran bir hastalıktır Raynaud Hastalığı. Ayak veya ellerde görülür. El veya ayaklar veya sadece parmaklar, soğuk olur, uyuşur ve dokununca hissetmez olurlar. El ve parmaklarda karıncalanma olur. Bu kriz, önceleri 3-5 dakika sürer ve geçer. Sonraları 1-2 saat, daha sonra birkaç gün sürer ve geçer. Raynaud Hastalığı sırasında kişi kriz geçirince ağrıyan kısmına yeniden kan gelir. Kan gelince o kısımlar morarır; hem yanar ve hem de yeniden ağrır.

Bu hastalık daha çok el ve ayak parmaklarında görülür. Bazen kulak memelerinde, burun ucunda ve dudaklarda da görülebilir. Ayrıca hastalık, aynı anda vücudun hem sağ ve hem de sol yarısında birden görülür. Yani aynı anda hem sağ ve hem de sol el veya ayak parmaklarında birden görülür.

Zamanla hastalık ilerler ve hasta kısımlarda dolaşım yavaşlar, el ve ayak parmakları mor bir renk alır. Parmaklarda ödem diğer ismi ile şişme meydana gelerek parmaklar sucuk gibi düz bir şekil alırlar. Ağrılar şiddetlenir ve 5-10 dakikalık veya 1 saatlik krizden sonra ağrı geçer. Kulak memeleri ve burun ucunda da aynı ağrılar olur.

Hastalanan kısımlarda beslenme iyi olmadığı için deri zamanla incelir, tırnaklar kolay kırılır ve kamburlaşır; renkleri gri olur.

Raynaud Hastalığının sebebi, pek bilinmiyor. Frengi çok rol oynamaktadır. Kadınlık hormonu dengesinin bozukluğunun da rolü fazladır. Aşırı ilaç alma, hormon dengesizliği, beslenme hataları, boyun kireçlenmeleri hastalığın olmasına zemin hazırlar.

Raynaud Hastalığı Tedavisi

B vitaminleri ve kükürtçe zengin gıdalar alınarak sinir ve damarların kuvvetlenmesi sağlanmalıdır. Elektrik ve sıcak su tedavileri iyi sonuç verir. Kum ve çamur banyoları da damarları açarak çok fayda verir.

Hergün 1-2 gr. magnezyum klorür tuzu almalı. Ayrıca 1/2 çay çaşığı zerdeçal öğle yemeğinde yenmelidir.

Soğuğa karşı bu kısımlar iyi korunmalıdır. Hastalık ellerde ise, eldivenle korunulmalıdır. Ayaklara soğuk mevsimde yün çorap giyilmelidir. El ve ayaklar soğuk mevsimde sıcak su ile yıkanmalıdır.

Hastanın omuriliğinin filmi alınarak disk kayması olup olmadığı araştırılmalıdır. Piyanistler, ressamlar, desinatörler, viyolonistler, dişçiler ve sarraflar gibi ince ve ufak işlerde çalışanlar ile havalı delme aletlerini kullanan işçiler için bu hastalık, çok önemlidir. Bunlar, hemen boyun ve sırt omurlarının filmlerini aldırarak muayeneye oradan başlamalıdırlar. Bu meslek gruplarında çalışan işçilerde Raynaud Hastalığı görüldüğünde, en iyi yol, bu işçilerin başka işe alınmalıdır.


YoutubeVideo Sonuçları


Tv Yayın Akışı - Atv - Star Tv - Showtv - Fox Tv - TV8 - Trt 1 - Tv100 - Cnn Türk - Habertürk - Halk Tv - Ülke Tv - Ntv - Tvnet - Trt Çocuk - Yaban Tv - Beinsport- Fb Tv - Gs Tv - A2 Tv - Anews - 360 Tv - Cartoon Network - Trt Spor Yıldız - Trt Kurdi Tv - Tele 1 Tv