Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir? Tedavisi ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir? kedi tırmığı hastalığı bir hastalık türü olmakla birlikte bakterilerin üremesiyle oluşmaktadır. Antibiyotik vs tedavi yöntemlerinden de bahsedeceğiz. Ayrıca kedi tırmığı hastalığı görsellerine de bu yazımız...

.


YoutubeVideo Sonuçları


Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir? kedi tırmığı hastalığı bir hastalık türü olmakla birlikte bakterilerin üremesiyle oluşmaktadır. Antibiyotik vs tedavi yöntemlerinden de bahsedeceğiz. Ayrıca kedi tırmığı hastalığı görsellerine de bu yazımız da yer vereceğiz. Kedi tırmığı hastalığının lenfadenopati yani lenf bezlerinin aşırı büyümesiyle oluşan bir hastalıktır. Kedi tırmığı hastalığının kanser ile alakalı olup olmadıgına ilişkin bilgileri de yine yazımızın devamında okuyabilirsiniz. Kedi tırmığı hastalığı lenfoma, kedi tırmığı hastalığından korunma kedi tırmığı lezyonu nedir sizler için paylaşıyoruz.

Kedi Tırmığı Hastalığı Nedir?

Cat – scratch disease yani Kedi tırmığı hastalığı (KTH), Bartonella henselae adı verilen bir bakterinin yol açtığı bir hastalıktır. Bartonelloz adı ile de bilinmektedir. İnsanlar ve birçok hayvan türünde gözlenebilmektedir. Kedilerin hastalığın geçişinde rol oynadığı 1950 yılında Dr. Robert Debre tarafından tanımlanmıştır.

Kedi Tırmığı Hastalığı Bartonella Henselae Bakterisi:

Bartonella henselae gram boyama da negatif sonuç veren, basil tipte ve zor üreyen bir bakteridir. Özellikle kediler arasında yaygın olarak görülmektedir. Kediler kanlarında bu bakteriyi 2 yıl ve daha uzun süre taşıyabilirler ve bu süreçte hiçbir belirti göstermeyebilirler. Bakterinin kedilere bulaşmasında özellikle pireler çok aktif rol oynamaktadırlar. Çünkü bakteri pire dışkısında uzun süre canlı kalabilmektedir. Özellikle dış ortamda yaşayan ve kontrolden geçmeyen kedilere kaşınma, yalanma gibi ihtiyaçları sırasında pire dışkısıyla bulaşabilmektedir. İnsanlara ise kedi tırmalaması sonrasında bulaşabilmektedir. Evde kedi besleyen kişiler sağlık açısından kedilerinin pire ilaçlamasını düzenli yaptırmalıdırlar.

Kedi Tırmığı Hastalığı Belirtileri

  • Vücuttaki olağan dışı Ateş
  • Vücutta Halsizlik, yorgunluk
  • Bünyenizde Kilo kaybı başlangıcı
  • Dalağınzda büyüme (splenomegali)
  • Vücudunuzda yayılmaya başlayan kas ve eklem ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Bünyenizde İştahsızlık
  • Kulağın ön yüzündeki lenf bezlerinde şişlik ile birlikte konjonktivit görülebilir. (Parinaud’un oküloglanduler sendromu). Konjonktivit, göz akını saran ince tabakanın iltihaplanmasıdır. Göz kızarıklığı yapan nedenlerin başında gelir.
  • Gözde tek taraflı görme netliğinde azalma (nöroretinit)
  • Vücutta görülen eritema nodosum adı verilen ciltten kabarık, ağrılı, yama tarzı kızarıklıklar görülebilir.
  • Beyin ve sinir sisteminin tutulmasına bağlı kişide beyin zarı iltihabı (menenjit) gelişebilir. Kişide nöbetlere, konuşma bozukluğuna, felçlere neden olabilir.
  • Kedi tırmığı hastalığı, nadiren infektif endokardit denilen (kalbin iç zarının iltihaplanması) duruma neden olabilir. Buna bağlı kalp kapaklarında çeşitli sorunlar meydana gelebilir.
  • Yine nadiren osteomiyelit denilen kemik iltihabına neden olabilir.
Özellikle kedinin tırmaladığı bölgede lejyonların oluşması ile karakterizedir. Daha sonrasında lenf nodüllerinin olduğu bölgelerde bezeler görülebilmektedir. Ateş yükselmesi, halsizlik, baş ağrısı, iştahsızlık, dikkat bozukluğu gibi belirtileri de vardır. Çoğunlukla çocuklarda ve aktif olarak kedilerle ilgilenen veya evinde kedi besleyen insanlarda görülmektedir. Hastalık iyi huyludur. Fakat AIDS hastası gibi immun sistemi zayıf hastalarda etkileri ciddi olabilmektedir.

Kedi Tırmığı Hastalığı Tedavisi

Tedavi olunmaz ise 2 – 6 hafta kadar sürede kendiliğinden iyileşme görülebilmektedir. Lenf bezlerinde büyüme ya da ateş gibi belirtilerin şiddetli gözlendiği hastalarda ve nörolojik sorunları olana ve immun sistemi zayıf hastalarda antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Hastalığa ilişkin bir aşı bulunmamaktadır. Lenf düğümlerinin aşırı büyümesi sonucu hastalık Lenf kanseri ile karıştırılabilmektedir. Evde beslenen kedilerden bulaştığı düşünüldüğünde bir veteriner hekime başvurmak gerekmektedir. Kedilerde de tedavi gerektiren bir hastalık değildir.

YoutubeVideo Sonuçları


Tv Yayın Akışı - Atv - Star Tv - Showtv - Fox Tv - TV8 - Trt 1 - Tv100 - Cnn Türk - Habertürk - Halk Tv - Ülke Tv - Ntv - Tvnet - Trt Çocuk - Yaban Tv - Beinsport- Fb Tv - Gs Tv - A2 Tv - Anews - 360 Tv - Cartoon Network - Trt Spor Yıldız - Trt Kurdi Tv - Tele 1 Tv